BillFodl

BILLFODL – neuništiva pohrana vaših podataka

Jedan od najsigurnijih načina kako trajno sačuvati poverljive podatke

Billfodl – američku kompanija sa sedištem u Texasu, osnovala su braća Bryan i Colin Aulds, (možete ih pratiti na Twitter profilima @Colin_Aulds i @BryanAulds); poduzetnici i zaljubljenici u kripto.
Kompanija je uspeh postigla organskim rastom bez dodatnog financiranja a bavi se proizvodnjom hardverskih kripto novčanika za pohranu podataka.
Glavni proizvod kompanije je Billfodl – metalna kaseta.

Billfodl kutija
Billfodl kutija

Proizvod dolazi u kartonskoj kutiji koja osim metalne kasete nešto veće od kreditne kartice sadrži i listić s uputstvima za upotrebu te kartonski spremnik za laserski ugraviranim pločicama.


Spremnik je izrađen tako da se grupe slova i brojki prilikom transporta ne pomešaju. Celi paket daje dojam kvalitetno izrađenog proizvoda dopadljivog dizajna i ugodnog na dodir.

billfodl kutija
Billfodl otvoreno pakiranje

Billfodl izbliza


U svaki dio kasete moguće je sačuvati do 12 reči sa po četiri slova, što ukupno daje kapacitet od 24 “seed”reči. Takođe, kaseta omogućava pohranu i čuvanje raznih lozinki i privatnih ključeva u heksadecimalnom obliku, kao i BIP39 “seed” reči i ostale poverljive podatke.

Dovoljna su samo prva 4 znaka od svake reči kako biste bili u stanju u potpunosti ispočetka izraditi vaš novčanik sa svim sredstvima pohranjenim na njemu.

Ako neka od reči sadrži samo tri slova, na četvrto mesto stavite praznu pločicu kako biste zadržali pravilan redosled reči unutar vodilice.
BIP39 protokol je alat uz pomoć kojega za izradu backup “seed” reči kripto novčanici koriste listu od ukupno 2048 unapred određenih reči koje protokol prepoznaje po prva četiri znaka.

Generisanje “seed” reči BIP39 protokolom podržava većina popularnih softverskih i hardverskih kripto novčanika (Ledger, Trezor, KeepKey, Electrum, Metamask, Jaxx, Exodus…)

Billfodl kaseta izrađena je laserskom obradom od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika oznake AISI 316 vrlo otpornog na mehanička opterećenja i koroziju, istog onog koji se zbog svojih odličnih svojstava koristi u industriji nakita, medicinskih instrumenata, nautici, prehrambenoj industriji i slično.

Otvor na Billfodl kazeti omogućuje vam da ga zaključate te ga tako dodatno zaštitite.

Ovako pohranjeni podaci bit će trajno zaštićeni od požara, poplava, eksplozija, radijacije, korozije, mehaničkih i električnih udara i hakerskih napada.


Reči složene u kasetu lako su čitljive i fiksno stoje unutar utora pa celi sklop deluje čvrsto i kompaktno.
Pločice s ugraviranim slovima i brojkama su masivne, laserski su obrađene sa svih strana i lako su čitljive. Znakovi na pločicama obostrano su ugravirani a pločice su ujednačenih dimenzija i dobro naležu u utore.

Rad sa Billfodl kazetom


Postupak je vrlo jednostavan;
odvijačem je potrebno okrenuti zaštitni šraf kako bi se oslobodio zatvarač, te odvijačem ili drugim plosnatim predmetom potisnuti opružnu polugu koja će otpustiti zatvarač i otvoriti utore za umetanje slova.

Slova je lako prstima umetnuti u utore, a kad su sve reči ubačene, jednostavno zaklopite poklopac i šrafom ga zaglavite. Celi proceduru lako možete sami obaviti i gotova je za nekoliko minuta.


Ovako je to izgledalo na primeru spremanja dolje navedenih 24 riječi:

cool, else, bus, dismiss, mosquito, pipe, invest, animal, aunt, tree, kick, solve, open, echo, similar, filter, reunion, lamp, retreat, lyrics, list, parrot, odor, clown.

Proizvođač na svojim web stranicama proizvode nudi u četiri različita pakovanja:

  • Osnovni Billfodl u pojedinačnom pakiranju
  • Billfodl Multishard – paket od tri kasete smanjenog kapaciteta od 16 reči. Ovaj vam paket omogućava da jedan set “seed” reči raspodelite na tri kasete i svaku čuvate na različitom mestu te tako osigurate dodatnu zaštitu.
  • Billfodl 2-Pack Bundle – dva Billfolda u paketu

  • Billfodl 3-Pack Bundle – tri Billfolda u paketu
  • Osim navedenih proizvoda kompanija nudi i “Faraday Bag Bundle” – paket od dvije vrećice za čuvanje elektronskih naprava kao što su mobiteli, tableti, hardverski novčanici, kreditne kartice i slično.

Jamstvo na kazetu je doživotno, a ako iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni proizvodom kompanija vam nudi povrat novca u visini od 125%, što znači da ćete nazad dobiti uplaćeni iznos uvećan za 25%.

Nacrti za izradu Billfodl kasete produkt su razvoja kompanije Cryptosteel koja ih je učinila svima dostupnima pod Creative Commons 3.0 Licencom, a na kartonskoj kutiji stoji oznaka da je proizvedeno u Kini.

Izvor: Moj Kripto

You may also like these