Alchemix

Alchemix – krediti koji se sami otplaćuju

DeFi prostor nudi sve zanimljivija rješenja, a čini se da smo tek na samom početku.

Alchemix Finance je DeFi protokol predstavljen u februaru ove godine. Razvojni tim je anoniman a predvođen je programerom pod pseudonimom Scoopy Trooples.
Sredinom marta tim je objavio uspešno prikupljanje 4.9 miliona dolara od strane istaknutih investitora. Tu spadaju imena kao što su CMS, Alameda Research, Immutable Capital, Nascent, Protoscale Capital, LedgerPrime, eGirl Capital, Fisher8 Capital, Orthogonal Capital, i drugi.

Alchemix je definisan kao protokol na Ethereum blockchainu koji omogućava stvaranje sintetičkih tokena koji predstavljaju budući prinos na založene tokene. 

U praksi to znači da će protokol korisnicima ponuditi uslugu koja dosad nije postojala, a to je kredit koji sam sebe otplaćuje uz pomoć DeFi magije i pametnih ugovora. 

Kako do kredita?

Upotreba protokola i uzimanje kredita je krajnje jednostavna. Na stranici aplikacije https://app.alchemix.fi/vault u rubrici “deposit” potrebno je izabrati iznos DAI tokena koji korisnik želi deponovati u protokol kako bi temeljem tog depozita ostvario pravo na kredit (loan).
Maksimalni iznos kredita može biti 50% od ukupnog depozita. Za sada je moguće deponovati jedino DAI stablecoine a kredit se isplaćuje u alUSD stablecoinima.

Otplata kredita

Glavna inovacija koju Alchemix donosi jest automatska otplata kredita.
Protokol će DAI tokene koje ste deponovali staviti u funkciju putem Yearn Finance platforme.
Yearn Finance je specijalizovani set pametnih ugovora koji brine o tome da ulozi uvijek budu založeni u DeFi projekte s najvećim prinosom ostvarujući maksimalnu dobit svojim korisnicima.
Yearn Finance na potpuno automatizovan način koristi samo najbolje od cele lepeze proverenih DeFi projekata poput Compounda, Balancera, Sushiswapa, Curve-a, Aavea, i ostalih. 
Alchemix će ostvarene prinose (yield) od vašeg depozita koristiti za automatsku otplatu vašeg kredita, sve dok kredit u potpunosti ne bude otplaćen. Nakon što vaš depozit otplati vaš kredit vi ćete moći u celosti podići vaš depozit i time je ciklus završen.
Vaš kredit je sam sebe otplatio. 

Vault

Celi proces se odvija unutar vaulta gde u realnom vremenu možete pratiti kako se akumulira yield od vašeg depozita. Depozit možete povlačiti potupno – ne morate čekati da kredit bude zatvoren.
Takođe je dobro što u svakom trenutku možete zatvoriti kredit uplatom preostalog duga i povlačenjem depozita. Dug možete otplatiti u DAI ili alUSD tokenima. 

Važno je napomenuti da kod Alchemixa ne postoji opasnost od likvidacije vašeg depozita kao što je to slučaj kod nekih velikih DeFi protokola. Likvidacija depozita nije dio protokola.

Rokovi otplate

Rok u kojem će vaš kredit biti otplaćen direktno ovisi o stopi prinosa koji taj depozit kroz Yearn Finance ostvaruje. Stopa prinosa je promenjiva i zavisii o stanju na tržištu. 
Radi boljeg pregleda dinamike otplate možete koristiti kalkulator na stranicama Alchemix aplikacije. Na slici je prikazan primer uzimanja kredita od $15.000 uz depozit od $30.000. Godišnji postotni prinos (APY) od 29.4 % osigurava otplatu kredita u roku od 621 dana. 

ALCX tokeni

Alchemix token (ALCX) je ERC20 token na Ethereum blockchainu i predstavlja governance token koji korisnicima omogućava glasanje o bitnim pitanjima za daljnji razvoj Alchemix protokola.
Sve veći broj DeFi protokola koristi ALCX token pa tako odnedavno Ruler protokol omogućava korisnicima uzimanje kredita u DAI tokenima deponovanjem ALCX tokena.


Najveći volumen trgovanja ALCX tokenima danas se odvija na Sushiswap platformi.
Osim kupovinom na menjačnicama ALCX tokene možete zarađivati korištenjem nekih od farmi na Alchemix platformi. Više detalja o tokenu pronaći ćete na Coingecko stranicama, u whitepaperu projekta i u dokumentima. 

alUSD tokeni

alUSD su sintetički ERC20 tokeni koji predstavljaju prinos ostvaren korištenjem Alchemix platforme. Kredit koji uzimate od platforme bit će isplaćen u alUSD tokenima.
Tokeni su zamišljeni kao stablecoini kojima je cena vezana uz cenu američkog dolara. Konverziju alUSD tokena u DAI u omeru 1:1 možete izvršiti i u delu platforme pod nazivom Transmuter.
Transmuter nudi dve brzine konverzije – standardnu koja će alUSD u DAI pretvarati neko vreme (zavisno o stanju unutar sistema) i brzu konverziju koja će imati nešto nepovoljniji tečaj.
Na Coingecku možete videti da token na Uniswapu gotovo uopšte nema likvidnosti, ali ćete na CRV Swaps platformi bez problema alUSD zameniti za neki drugi stablecoin.

Dok ćete na Paraswap menjačnici alUSD tokene moći zameniti i za ostale kriptovalute.

Nagli rast TVL-a

Od predstavljanja platforme u februaru 2021, do sredine aprila u platformu je deponovano više od 1.1 milijardi dolara (TVL – Total Value Locked) što je impresivan rezultat za ovako kratko vreme. Visok TVL i dobar omer TVL-a i Market Cap-a dobri su pokazatelji koji govore u prilog kvalitete projekta. Alchemix je po TVL vjednosti vrlo brzo pretekao starije i poznatije protokole poput 1Inch-a, dYdX-a, KeeperDAO-a i drugih.

Pristup Alchemixu

Za pristupanje aplikaciji preko njihove web stranice potreban vam je Metamask novčanik a izravno u pametni ugovor možete pristupiti i putem alata https://vfat.tools/alcx/ uz prethodno spajanje željene adrese također putem Metamaska. 

Sigurnost i revizija

Do danas protokol nije prošao niti jednu reviziju, ali su 19.04. na svom Twitter profilu objavili vest da je neovisna kuća Certik započela reviziju protokola.
Nalazi revizije očekuju se kroz tri sedmice. 


Najave i roadmap

Najvažnija najava je objavljena na Medium blogu gde je predstavljen Alchemix DAO, odnosno Decentralizovana Autonomna Organizacija koja će biti ustrojena s predstavljanjem Alchemixa verzije V2 krajem godine. Alchemix DAO ima će za cilj upravljanje sa sredstvima prikupljenim od strane protokola putem ALCX tokena.
Naime, 10% od ostvarenog prinosa depozita korisnika (yield) ostaje platformi, a tu su i naknade za preporuku (referral fee) od Yearn platforme. U objavi je u detalje objašnjeno na koji će način vlasnici ALCX tokena moći glasati i kako će za to biti motivisani.
Važno je napomenuti da se do tada očekuje primena nekog od L2 rešenja čime bi trenutni problemi visoke cene gasa na Ethereum mreži trebali biti otklonjeni. 

Izvor: Moj Kripto

You may also like these